Testele de sarcină


        Dacă ai bănuiala că ești însărcinată, pentru a verifica acest lucru este necesar să faci un test de sarcină. Se efectuează în două moduri:
- pe baza recoltării unei mostre de urină;
- pe baza recoltării unei mostre de sânge.

    Aceste două tipuri de teste de sarcină detectează prezența hormonului HCG (gonadotropina corionică umană), care poate fi numit și hormon de sarcină. Hormonul HCG este prezent încă de când oul fertilizat se implantează în uter. De cele mai multe ori, hormonul poate fi detectat la 7-8 zile de la dispariția menstruației sau după 10 zile de la contactul sexual.

Testul de sarcină efectuat pe baza recoltării unei mostre de urină: 

        Acest test depistează prezența hormonului în urină. Este cel mai utilizat test de sarcină pentru că poate fi cumpărat de la orice farmacie și poate fi făcut acasă, în intimitate. Înainte de toate, este bine să verifici data expirării și să urmezi instrucțiunile de pe ambalaj. Este indicat să faci testul dimineața imediat după trezire, înainte de a bea lichide. 

        Există mai multe tipuri de test de sarcină care pot fi făcute acasă. Cel mai răspândit test are o tijă absorbantă pe care timp de câteva secunde o umezești într-un recipient cu urină. Timpul de așteptare pentru aflarea rezultatului variază între 5 și 10 minute, în funcție de marcă. Testul are un “indicator de control” notat de cele mai multe ori cu litera C. Dacă este funcțional, va apărea în fereastra sa o linie roz sau violet. Lângă indicatorul C găsești și indicatorul T, în dreptul căruia dacă se afișează o linie roz sau violet (deci apar două linii în total), rezultă că testul este pozitiv și poți considera că ești însărcinată. Dacă apare pe ecran doar linia indicatorului de control, testul este negativ.
 
        Cu toate că testul de sarcină făcut acasă este eficient în proporție de 98-99%, este indicată repetarea sa indiferent de rezultat. Dacă testul este pozitiv, se recomandă programarea cât mai curând la un control medical de specialitate. Acest lucru este valabil și în caz că testul este negativ dar, totuși, apar semne de sarcină. De asemenea, este bine de știut că există și cazuri în care apar rezultate false:
- rezultatul fals pozitiv, care este determinat de consumul unor medicamente ce conțin HCG, cum sunt cele pentru tratarea infertilității (restul medicamentelor, cu excepția unor tipuri de pilule contraceptive, nu afectează rezultatele unui test de sarcină);
- rezultatul fals negativ, care este determinat de concentrația prea mică de hormon în urină (se recomandă repetarea testului de sarcină peste două săptămâni) sau de urină insuficient de concentrată (dacă înainte se beau prea multe lichide sau se consumă medicamente cu efect diuretic).

Testul de sarcină efectuat pe baza recoltării unei mostre de sânge

        Acest test depistează exact cantitatea de hormon HCG în sânge. Deși nu se face decât cu recomandarea medicului de familie, este cunoscut ca fiind cel mai sigur test de sarcină, pentru că poate indica prezența hormonului mai precoce decât testul de urină, chiar și în cantități infime < 25 milioane unităţi internaţionale pe mililitru. După ce este confirmată sarcina, trebuie să anunți un medic ginecolog-obstretician care va urmări sarcina până la naștere. 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu