Perioada de fertilitate

        Procesul care marchează perioada fertilă este ovulația. Această acțiune de eliminare a ovulului din ovar are loc, de regulă, în a 14-a zi a ciclului menstrual. După ce părăsește ovarul, ovulul trăiește între 12-24 de ore și dacă nu este fertilizat, moare. Este bine de știut și că spermatozoizii își păstrează viabilitatea în organele genitale feminine între 5 și 7 zile de la contactul sexual, ceea ce sugerează faptul că perioada fertilă este de aproximativ 7 zile. Astfel, șansele de întâlnire a spermei cu ovulul cresc dacă ai relații chiar înainte de ovulație.  
        Există câteva metode de identificare a perioadei de ovulație:
- metoda calendarului;
- măsurarea temperaturii corporale;
- analiza mucusului cervical;
- testul de ovulație.

Metoda calendarului:

        Pentru a afla perioada fertilă trebuie știută durata ciclului menstrual, desemnată de perioada de timp dintre două menstruații, prima zi a ciclului menstrual fiind cea în care debutează menstruația. În acest scop, Hermann Knaus recomandă alcătuirea unui calendar menstrual pe o perioadă de cel puțin un an, astfel vei afla dacă ai ciclu regulat sau nu.

        Pentru determinarea perioadei fertile în caz de ciclu neregulat, se scade 19 din numărul de zile al celui mai scurt ciclu menstrual dintr-un an (cm) și 12 din numărul de zile al celui mai lung ciclu menstrual (CM), rezultând următoarea formulă:
-  cm - 19 = prima zi a perioadei fertile
-  CM - 12 = ultima zi a perioadei fertile
Dacă cm = 24 zile => 24 - 19 = 5;
Dacă CM = 29 zile => 29 - 12 = 17
Din aceasta rezultă faptul că fecundația este posibilă din a 5-a până în a 17-a zi.

        Pentru determinarea perioadei fertile în caz de ciclu regulat fix, de la data scontată a următoarei menstruații se scade 14 și se află data ovulației. Datorită viabilității spermatozoizilor și a ovulului, perioada fertilă va fi cu 5 zile înainte de ovulație și până la 2 zile după ovulație, rezultând următoarea formulă:
Dacă CM = 30 de zile => 30 - 14 = 16 => perioada fertilă este între ziua a 11-a (16 - 5) și a 18-a (16+2).
        Poți lua ca exemplu și această imagine:




Măsurarea temperaturii corporale:

        Temperatura se măsoară cel mai bine, dimineața, imediat după trezire. Poți folosi orice fel de termometru, ținându-l în gură și nu axilar. Odată cu ovulația, temperatura normală crește cu 4-8 diviziuni. De exemplu, femeile cu temperatură de 36,6°C pot avea pe perioada ovulației temperatură corporală de 37,1°C. Cercetătorii au descoperit că perioada optimă pentru fecundație este de 2-3 zile înainte și 2-3 zile după creșterea temperaturii normale, momentul ideal pentru concepție fiind prima zi în care temperatura corporală este crescută. Această metodă necesită o monitorizare de aproximativ 3-4 luni pentru a se cunoaște variațiile de temperatură. Uneori eficiența acestei metode este perturbată de prezența variațiilor produse de stări fiziologice sau patologice, cum ar fi febra.

Analiza mucusului cervical:


        O altă modalitate de a identifica perioada de fertilitate este analiza mucusului secretat de colul uterin (cervix). În timpul unui ciclu menstrual, mucusul cervical este în continuă schimbare, astfel că prin verificarea consistenței sale poți estima când ești la ovulație și când nu. Îl poți examina cu degetele curate și uscate sau cu hârtie igienică albă.  

        La sfârșitul menstruației, mucusul se găsește în cantități destul de mici, alb sau ușor gălbui și opac, nu se întinde. Senzația vaginală este uscată și puțin lipicioasă. Această perioadă este infertilă. Apoi, mucusul devine mai subțire și mai umed, cremos ca o loțiune de corp, rămânând tot opac, alb sau tulbure. Însă pe durata ovulației, mucusul devine abundent, foarte elastic, transparent și alunecos, semănând cu albușul de ou crud. Ai o senzație umedă. Dacă dorești să rămâi însărcinată, este bine să ai raporturi sexuale zilnice sau la o zi distanță, începând cu ziua în care se observă că mucusul este limpede și elastic, până când devine tulbure și lipicios. Pentru o mai bună înțelegere al acestui tip de analiză, îți recomand vizualizarea umătorului video:

 

Testul de ovulație:

       Ovulația este determinată de secreția de LH (hormon luteinizant), depistabilă în urină printr-un test de ovulație similar testului de sarcină. Dacă apar două liniuțe este pozitiv (LH-ul a fost eliberat în cantități suficiente pentru a putea produce ovulația chiar în 24 de ore), dacă apare o singură liniuță (cea de control) este negativ. Acest test are acuratețe în proporție de 99,9% și este considerat cel mai simplu mod de a identifica perioada fertilă, fiind recomandat mai ales femeilor cu ciclu menstrual neregulat.

         Dacă ai ciclu menstrual regulat, poți face testul la mijlocul ciclului menstrual (a 13-a zi), când nivelul de LH crește. Dacă ai ciclu neregulat, trebuie să iei ca referință cel mai scurt ciclu din an. Dacă perioadele de ciclu menstrual oscilează între 24 și 30 de zile, începeți să folosiți, în mod repetat, testul în ziua corespunzătoare ciclului de 24 de zile până în ziua corespunzătoare ciclului de 30 de zile. 

         Poți folosi aceste metode dacă dorești să ai un copil prin metode naturale de planificare familială, însă nu sunt extrem de eficiente ca metode de contracepție din cauză că, uneori, în cadrul organismului unei femei pot avea loc modificări ce privesc durata ciclului menstrual din cauza bolilor, emoțiilor, grijilor, surmenajului fizic și chiar a variațiilor de climă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu