Fecundarea și nidația


        Fecundarea este reprezentată de îmbinarea unui spermatozoid cu ovulul, în trompa uterină. La început, secrețiile enzimatice produse de spermatozoid dizolvă coroana celulară ce înconjoară ovulul, apoi spermatozoidul alunecă de-a lungul membranei externe până într-un punct anume, după care pătrunde în ovul. Odată intrat în ovul, coada spermatozoidului se detașează de corp și degenerează, timp în care nucleul său se mărește și capătă un aspect identic cu cel al ovulului. Cele două nuclee se apropie unul de altul în regiunea centrală a ovulului, se ating și formează împreună un ou, numit zigot. Exact în acest moment începe o nouă viață, cea a copilului tău - zigotul este prima sa celulă. Datorită contopirii cromozomilor paterni și materni, sexul copilului, trăsăturile fizice și mentale sunt deja stabilite. De asemenea, se întâmplă și ca două ovule sa fie fecundate de câte un spermatozoid fiecare, rezultând sarcină de gemeni dizigoți (cu patrimoniu genetic diferit) sau ca un ovul să fie fecundat de un singur spermatozoid, apărând o diviziune a oului și rezultând sarcină de gemeni monozigoti (cu același material genetic-identic). 

        Prin diviziuni succesive, zigotul ia aspectul unei sfere formată din zeci de celule inegale ca mărime. Celulele situate în interiorul sferei formează embrioblastul (mugurele din care se va dezvolta embrionul și sacul vitelin), iar cele așezate la periferie formează trofoblastul (asigură nutriția embrionului și fixarea lui în mucoasa uterină). Prin continuarea diviziunilor celulare, oul crește în volum. Datorită creșterii mai rapide a trofoblastului, între acesta și embrioblast apare o cavitate plină cu lichid nutritiv. Timp de 6-7 zile zigotul este împins de către mișcările trompei în cavitatea uterină. În acest stadiu, începe nidația. 
  
        În mod normal, nidația este reprezentată de fixarea oului pe peretele uterin. Trofoblastul formează niște prelungiri care penetrează peretele uterin. În a 12-a zi de la fecundare (perioadă în care ar fi urmat o nouă menstruație) oul este complet implantat, încetând a se hrăni din rezerve proprii. Fiind integrat organic în organismul tău, începe să fie hrănit de acesta până la sfârșitul sarcinii. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu